Ce este Henna?

Henna (Lawsonia inermis) este un arbust de dimensiuni mari care creste in zone aride (climat tropical-uscat), din Nordul Africii, pana in Orientul Mijlociu si Sudul Asiei. Exista dovezi arheologice de utilizare a hennei in Egiptul antic, Mesopotamia, sau in bazinul Mediteranean, mergand pana la 5,000 ani BC, pentru afectiuni medicale, dar si pentru vopsitul pielii, unghiilor si al parului.

In frunzele de henna se gaseste o molecula de vopsea de culoare rosu-portocaliu. Arbustul creste rapid in perioadele ploioase,si acest lucru permite trei recolte pe an, la o durata de viata medie de 50 de ani. Pentru recoltare, crengile sunt taiate la o inaltime care variaza de la producator la producator; frunzele sunt adunate si uscate. In general, in urma ploilor musonice din vestul Indiei se obtin recolte cu cel mai mare continut de pigment Lawsone. Continutul de pigment variaza intre 0.3% si 4%, in functie de sol, conditiile climatice. Odata identificat prin teste de laborator, henna cu cel mai mare continut de pigment este rezervata pentru vopsea pentru Body Art, iar cea cu continut mai scazut, pentru vopsirea parului.

Frunzele de henna sunt uscate si macinate intr-o pudra fina. Ideal, pudra de henna pura trebuie amestecata cu apa si o cantitate mica de suc de fructe acid (lamaie, merisor), pentru a obtine cantitatea maxima de molecule de Lawsone. Cand henna este aplicata pe corp sau par, moleculele de Lawsone migreaza din planta catre keratina, colorand-o rosu-portocaliu. Cu cat mai mult timp este in contact cu pielea, cu atat mai intensa va fi colorarea.

Culori obtinute cu Henna

Nuantele obtinute din aplicarea de henna pura vor varia intre rosu-portocaliu, aramiu pana la rosu visiniu, in functie de:

  • culoarea de baza a parului
  • structura de keratina
  • modul in care a fost realizata amestecul henna/apa/acid.

De altfel, pentru ca este o planta, culoarea va varia la fiecare recolta, pentru ca henna nu a fost standardizata sau imbunatatita pana acum, si nu a fost modificata genetic.

Beneficii

  • imbunatateste structura firului de par, facandu-l mai puternic
  • parul se va rupe mai putin, iar varfurile nu se vor mai deshidrata usor, deoarece henna ajuta parul sa retina apa
  • este un filtru UV permanent si extrem de eficient, deoarece pigmentul este complet intregrata in keratina
  • ajuta la eliminarea matretii si a eczemele scalpului

Siguranta

Colorarea vegetala este sigura, spre deosebire de vopseaua cosmetica. Alergiile sunt rare, dar pot exista (de exemplu, la persoane care au alergii sezoniere la fan, polen). De aceea, se recomanda testarea pe o zona mica de piele sau o suvita de par.

Uniunea Europeana mentine un control extrem de strict asupra ingredientelor acceptate in cosmetice. In UE, peste 1000 de ingredienti periculosi au fost identificati si interzisi. Prin comparatie, in SUA, FDA are o lista de ingrediente interzise aproximativ 30 la numar. Comisia Europeana mentine o baza de date pentru ingredientele cosmetice, numita COSING. In ea, poate fi consultat profilul cosmetic al hennei. Veti gasi si multiple teste de laborator care au demonstrat lipsa toxicitatii acesteia.

Pentru cultura hennei nu sunt necesare pesticide. Arbustul de henna nu trebuie irigat, pentru ca este extrem de rezilient. De fapt, lipsa apei este cea care produce Lawsone in cantitate mare. De multe ori, este folosit frecvent de fermieri ca gard viu, in calea animalelor salbatice. Cand camilele se hranesc cu frunze de henna, buzele lor se coloreaza portocaliu. Asa ca atentie, foloseste manusile si ai grija sa nu te murdaresti cand o folosesti!

Daca vrei sa iti colorezi unghiile,  vei obtine nuante portocalii, de asemenea. Colorarea dureaza in timp, 2-3 saptamani.

Citeste si Ce este Indigo?

Tagged , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

preloader